(Gudbrandsdølen Dagningen)

Caroline Støyva Eriksen fra Lillehammer fikk nylig drømmejobben som klovn for Sykehusklovnene. En jobb hun lenge har ønsket seg.

– Jeg fikk endelig dratt på audition og et intervju, så fikk jeg jobben, sier hun lykkelig.

Skuespilleren fra Lillehammer bor nå i Oslo og har allerede startet i den nye jobben der hun reiser fra sykehus til sykehus hovedsaklig i Oslo-regionen for å underholde og møte barn og unge.

– Forespørselen etter klovner har økt og da tok de inn en ny klasse der jeg fikk plass. Jobben består i mye reising, men primærområdet mitt er Oslo, forteller hun.

Møter mange skjebner

Sykehusklovnene treffer barn og unge på sykehuset. Målet er at møtene skal bidra til større livsglede og mestring i en vanskelig sykehushverdag.

– Vi føler oss veldig velkomne når vi besøker avdelingene. 99 prosent av de barna vi møter vil gjerne ha besøk. Vi prøver å skape et møte der barnet er superhelten. Det er mer et møte enn underholdning, sier Støyva Eriksen.

Selv opplever hun stor forskjell fra sceneklovning til å være sykehusklovn.

– Man må tåle livets realiteter og man kommer tett på familier i ulike situasjoner. Men vi ser etter det friske i barna, lekenheten. Sykdommen har vi ikke noe fokus på, sier hun.

Tøft i starten

Støyva Eriksen sier det var tøft i starten, særlig rundt de aller minste barna.

– I begynnelsen begynte jeg å gråte når jeg så små babyer, fordi man ofte tenker det verste. Det er veldig sårbart. Men vi har fokus på debriefing med kollegaene, noe vi gjør hver dag.

Etter hvert har det blitt enklere og hun klarer å ha fokus på noe annet enn alt det vonde de kan møte på sykehuset.

– Jeg tenker at den røde nesa beskytter. Det er ikke jeg privat som er der.

Proffe klovner

Alle sykehusklovnene er profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg på å møte barn og unge for å skape gode opplevelser.

Selv er Støyva Eriksen skuespiller, noe hun fortsatt holder på med ved siden av klovningen.

– Jobben fungerer slik at jeg går på kontrakt og må være klovn eks antall ganger i året. Men hvis jeg har en produksjon som skuespiller kan jeg si at jeg er opptatt i en periode, sier hun.

Hun anbefaler andre skuespillere til å søke på jobben som sykehusklovn.

– Det er bare å søke og gå på audition, men man må vite hva man går til. Det er stor forskjell på å være klovn på scene og på sykehus. Men det er helt fantastisk, jeg elsker det. Jeg er veldig takknemlig for at jeg får lov.

For å bli sykehusklovn må man gjennom både praktisk og teoretisk opplæring.