(Gudbrandsdølen Dagningen)

Faren i 60-årene og datteren i 20-årene skulle pante flasker og handle inn til dagens middag onsdag ettermiddag. Etter flaskene var talt opp var summen 48 kroner, noe de valgte å satse på Røde Kors sitt pantelotteri.

– Det sto «gratulerer» på lappen, med tre utropstegn bak, så vi skjønte at vi hadde vunnet, men så ikke hvor mye det var med en gang. Så leste vi alle nullene, og forsto at vi hadde vunnet én million kroner. Da begynte vi bare å le og gråte om hverandre. Så løp vi ut til bilen, og fikk aldri handlet noe, forteller datteren.

Vinnerne ønsker å forbli anonyme, men sier til Pantelotteriet at det er absurd å vinne så mye penger.

– Vi skal dele millionen på alle i familien, og det meste skal gå til oppussingen av hytta vår. Vi har utsatt det, fordi det har vært så dyrt. Nå skal vi fikse alt der, i tillegg til å kjøpe oss båt. Da får vi glede over premien, hele familien. Så vi føles oss veldig heldige og takknemlige, sier hun.

Familien planlegger også å gi en andel av gevinsten til et godt formål.

Pantelotteriet har blitt en av Røde Kors sine viktigste inntektskilder og vil i år få 120 millioner kroner i inntekter.

– Dette er viktige midler som vi bruker til gode humanitære formål i hele distriktet. Vi har hele tiden behov for både redningsutstyr og opplæring av de frivillige. Det betyr at vi kan ha god beredskap, mange aktiviteter og tilbud om omsorg for de som trenger det, sier Hanne-Gunn Røraas, daglig leder Røde Kors i Innlandet.

På Rema 1000 Fåberggata er stemningen god da de får vite om gevinsten.

– Det er jo kjempemorsomt at noen vinner akkurat i vår butikk, og så rett før jul. Så gratulerer til vinneren. Dette må være tidenes julegave. Pengene fra Pantelotteriet går jo til en god sak, så da er det ekstra moro at når vinner, sier kjøpmann Stian Sommerseth.

Pantelotteriet

Pantelotteriet er et lotteri hvor du bruker panten som innsats i lotteriet, og har mulighet til å vinne premier verdt 50, 100, 1 000, 10 000 eller én million kroner.

Siden starten i 2008 har 135 personer blitt pantemillionærer, og det er utbetalt 7 899 124 premier på til sammen 629 283 290 kroner.

Pantelotteriet ble etablert i 2008 og ansvarlig lotterioperatør er Norsk Pantelotteri AS, et selskap eid av Røde Kors og Olav Thon Gruppen.